Παράταση της συμμετοχής στο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Καινοτομίας

Εμείς καινοτομούμε … για τους συμμαθητές μας με αναπηρία

Αυτός είναι ο τίτλος της νέας, καινοτόμου και πρωτοποριακής δράσης, που ξεκινά για πρώτη φέτος το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (το «Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία») και απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες λυκείου απ’ όλη τη χώρα.

Είναι ο πρώτος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομίας, στον οποίο οι μαθητές θα καταθέσουν καινοτόμες ιδέες/σχέδια για την υποστήριξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμαθητών τους με αναπηρία. Υ λοποιείταιυπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συνεργασία σημαντικών συνεργατών, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, αλλά και εταιριών.

Μια σημαντική καινοτομία του Διαγωνισμού είναι η δυνατότητα άμεσης συνεργασίας των μαθητών με την επιτροπή Μεντόρων, που έχει συσταθεί για να υποστηρίξει τους μαθητές κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των καινοτόμων σχεδίων/ιδεών τους. Οι μαθητές θα συζητάνε τις ιδέες τους με τους μέντορες κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων. Η επιτροπή Μεντόρων απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας με ειδίκευση σε θέματα αναπηρίας και εκπαίδευσης, αλλά και από σημαντικούς εκπροσώπους των επιμελητηρίων, της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας. Στην επιτροπή συμμετέχουν ενεργά και άτομα με αναπηρία, με στόχο την υποστήριξη και καθοδήγηση των μαθητών αναφορικά με το πρακτικό όφελος των ιδεών που θα προτείνουν.

Μία, επίσης, σημαντική καινοτομία του Διαγωνισμού αφορά στις πληροφορίες που παρέχονται στους μαθητές μέσω της ιστοσελίδας του, όπου πλήθος σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων ενσωματώνονται σταδιακά, τροποποιημένες σε απλοποιημένη γλώσσα ώστε να είναι πλήρως κατανοητές από τους μαθητές. Έτσι, ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη από έγκυρες πηγές και παρακινούνται θετικά, προκειμένου να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες.

Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι μαθητές/μαθήτριες που θα βραβευτούν, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να λάβουν επιπλέον υποστήριξη από την επιτροπή των Μεντόρων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξης των προτάσεών τους σε καινοτόμα προϊόντα ή νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα βραβευθέντα έργα θα λάβουν, επιπλέον, το χρηματικό βραβείο των 5000 ευρώ για τον πρώτο νικητή, 3000 ευρώ για το δεύτερο νικητή και 2000 ευρώ για τον τρίτο νικητή. Όλα τα έργα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου μπορεί να υπάρχει και μια πεντάλεπτη παρουσίαση του έργου μέσω βίντεο, από όσους μαθητές το επιθυμούν. Όλα τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα στο YouTube κανάλι του Διαγωνισμού. Επιπλέον, τα βίντεο των βραβευμένων σχεδίων θα αναρτηθούν πλήρως προσβάσιμα στα άτομα με τύφλωση ή κώφωση.

Ο Σχολικός Διαγωνισμός Καινοτομίας, δεν φιλοδοξεί να είναι απλά ένας ακόμη διαγωνισμός. Φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα “Σχολείο” Γνώσης και Εμπειριών, που υποστηρίζει μέσα από ένα σύνολο δράσεων την παροχή ουσιαστικής ανατροφοδότησης στους νέους μας. Εισάγουμε τους νέους μας στην επιστήμη και την καινοτομία. Προετοιμάζουμε τους αυριανούς φοιτητές και ερευνητές.

Σημαντικά οφέλη για τους νέους μας …
  • Κατανοούν την αξία της καινοτομίας και της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο.
  • Αποκτούν επιστημονική γνώση πολύ νωρίς στη ζωή τους και μαθαίνουν να τη διαχειρίζονται.
  • Δέχονται ουσιαστική ανατροφοδότηση από αναγνωρισμένους επιστήμονες/ ερευνητές και σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και της καινοτομίας.
  • «Παντρεύουν» την επιστήμη με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα δημιουργώντας, από πολύ νωρίς στους νέους μας, την κουλτούρα που απουσιάζει από τη χώρα.
  • Γνωρίζουν επιστημονικά πεδία που πιθανόν μελλοντικά να αποτελέσουν το αντικείμενο των σπουδών τους ή το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.
  • Μαθαίνουν τις ανάγκες των συμμαθητών τους και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία.
  • Γίνονται συμμέτοχοι στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στον παρακάτω σύνδεσμο, μέχρι την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμμετέχετε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους Μέντορες

https://inventivestudents.uom.gr/δήλωση-συμμετοχής/

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού

https://inventivestudents.uom.gr

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Πρόεδρος στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του 3ου ΓΕΛ Δράμας σας εύχονται

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

590 1e8306459bb24aa07522d417fe1ae32c